8.9.09

listed #7 'edebi yüklü maiden şarkıları'


öncelikle listed 7 hakkında genel bir bilgi verelim.listed 7,hemen her yerde gördüğünüz ilk 5,top 10 gibi sıralama amaçlı listelerin blog içeriğine adapte edilmiş halidir.kısaca ilk yedi.

listed #7 hakkında bilgimizi verdikten sonra da ara sıra,kafama estikçe her konudan yazabileceğimi şimdiden belirteyim.

* * *
dünyada metal diyince herkesin aklına(metal dinlemeseler bile) gelen ilk isimlerdendir,yeni ingiliz metali dalgası(nwobm) öncüsü iron maiden.şimdiye kadar milyonlarca kişiye çalıp,yüzlerce tur verip,yüz milyona yakın albüm satan bir gruptan bahsediyoruz.
benim iron maiden'ı sevmemin başlıca nedenlerinden birisi grup üyelerinin hayata entellektüel bakış açısı ve sanatın her dalıyla hatta sporla bile haşır neşir olmaları.bu yazımda ise iron maiden üyelerinin çeşitli edebi başyapıtlardan esinlenip yazdıkları parçaları kendi zevkime göre sıralayacağım.

#7-lord of the flies
x factor'de yer alan parça steve harris ve jannick gers bestesi.şarkıda aynı isimli william golding'in romanından etkilenerek yazılmış.83 yılında nobel alan bu eser,bir adada mahsur kalmış çocukları konu alır ve kullandığı metaforlarla tek konu üzerinden dünya üzerindeki başlıca tüm sorunlara değinilmiştir.müzikal olarak da tipik bir 'x factor' şarkısıdır.

#6-stranger in a strange land
somewhere in time'ın en sağlam parçalarından biri olarak gördüğüm siasl de adrian smith'e ait.
adrian smith parçayı yazarken aynı isimli bir robert heinlein eserinden etkilenmiş.şarkıdaki gibi yabancılık hissi de romanda zamanında marslılar tarafından kaçırılıp tekrar dünyaya yollanan valentine micheal smith karakterine ithafen yazılmış.

#5-moonchild
ingiliz okültist aleister crowley romanı olan moonchild'dan etkilenerek yapılmıştır bu parça da.okültizmde yer alan kara büyü,simya,sihir gibi olayların roman vasıtasıyla parçaya yansıtılması da 'iron maiden üyeleri satanist mi?' tartışmalarını ayyuka çıkarmıştır.seventh albümündeki favorilerimdendir.

#4-revelations
'romandan başka edebi eser yok mu?' gibisinden bir şey duydum sanki.değişken temposu ve müthiş melodik yapısıyla iron maiden'ın en 'underrated' parçası olarak gördüğüm bu şaheser;gilbert chesterton gibi 20.yy'ın iz bırakan bir edebiaytçısının yazdığı bir hymn(ilahi)'dan alıntı ve ilk kıta tamamen bu ilahiyle aynı.

#3-murders in the rue morgue
edgar allan poe nasıl amerikan edebiyatının başına gelmiş en iyi şeylerdense,bu parça da adeta killersın incisidir benim gözümde,harris'in müthiş bassline'ı,müthiş senkronize sololar,harika bir intro ve paul'un meşhur 'serseri' vokalleri.harris şarkıyı yazarken şarkıyla aynı isimli a.e. poe'nun polisiye kısa öyküsünden etkilenmiş.iyi de etmiş.

#2-to tame a land
piece of mind'ın kapanış şarkısı olan to tame a land'in piyasaya çıkış süreci biraz daha sıkıntılı olmuş diğer eserlere nazaran.frank herbert'in 'dune' adlı bilimkurgu romanından esinleninerek yazılan şarkı için steve harris herbetten şarkının ismini 'dune' olarak koyma izni istemiş.ünlü yazar da rock gruplarını sevemediği için buna müsaade etmemiş.herbert'in yasal olarak tehditine rağmen parçanın ismi değişerek 'to tame a land' olmuş ve doğu ezgileri ilk kez bir maiden parçasında bu kadar güzel işlenmiş.

#1-rime of the ancient mariner
işte birincim;powerslave'in ve iron maiden'ın 14 dakikaya yakın süresiyle en uzun şarkısı olan bu şaheser samuel taylor'ın destansı şiirinin beste yapılarak söylenmiş halidir.şiire gelecek olursak ingiliz edebiyatının en uzun şiiri olan rime o.t.a.m. denizcilerin hikayesini ürpertici bir şekilde anlatarak,natüralist ve hümanist mesajlarla adeta sizi bir edebi şölenden geçiriyor.şarkı versiyonunda ise bruce'un ne kadar usta bir ses olduğunu şarkının gidişatına göre verdiği harika atmosferden anlıyoruz.şarkı 13dk 39 sn olmasına rağmen parçadaki akıcılık ve progresif hava vaktin nasıl geçtiğini unutturuyor.kendi dyimimle film gibi şarkı olan bu yapıt anlatmakla bitmez sadece dinlenir ve müthiş orkestrasyon eşliğinde okyanuslar,dev dalgalar,albatroslar akla gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

guested #7